Bacalao

Klippfisk er deilig, men dyrt, så det er slett ingen hverdagsmat.  Jeg passer derfor alltid på å kjøpe større porsjoner når det er klippfisk på tilbud, og fryse ned.  Den har jo omtrent ubegrenset holdbarhet.  Jeg får mye åtgaum for denne måten å lage bacalao på:

forravda 258

Her er ingrediensene:  ca. 400 g Klippfisk, 2 store eller 3 små løk, minst 2 store kløfter hvitløk, 3 røde chilipepper, 2 dl olivenolje, 8 middels store poteter, 3 gulrøtter, en boks hakkede tomater, 2 ferske tomater, en rød og en grønn paprika (ikke med på bildet), en spiseskje tørket malt paprika, oliven. 

Se på denne oppskriften bare som veiledende.  Dersom du liker hvitløk, så ha i mer, dersom du ikke liker oliven, så kan det utelates.  Bruker du mindre fersk paprika, så kan du bruke mer tomater og kanskje litt mer tørket paprika.  Du kan bruke mer løk og mindre poteter.  Osv.  Prøv deg fram.

Vann ut klippfisken i ett døgn.  Bytt vann minst en gang.

Hakk og skjær opp ingrediensene på forhånd.  Bruk en litt vid kjele, og dekk bunnen godt med olivenolje.  Brenn av oljen, dvs. varm opp sånn at det ryker av oljen.  Ha løk, hvitløk og chilipepper oppi oljen, og fres så løken blir blank.  Ha oppi tomater, gulrøtter, poteter, og paprika.  Ha oppi en boks hakkede tomater. og krydre med en ss malt paprika.  Klippfisken snues inn i blandingen til slutt.  Nå avgir klippfisken noe kraft, men dersom blandingen virker for tørr, så tilsett vann, f.eks. det du skyller ut av tomatboksen med.

Så skal alt småputre sammen en liten halvtime.  Drei på kjelen for å sikre at den ikke setter seg fast i bunnen.  Tilsett oliven på slutten av koketiden.  Smak til med salt.  Chilien og paprikaen pleier å være tilstrekkelig, men er du glad i veldig hot mat, så kan du enten bruke mer chili, eller øke på med noen dråper tabasco.

Server med fersk loff.  Noen liker øl, andre vin til bacalaoen.  Jeg synes kaldt, godt Tromsøvann fra springen smaker utmerket til.

Noen erfaringer jeg har gjort:

– Vann heller ut fisken litt for mye enn for lite.  Det er enklere å tilsette salt til slutt, enn å gjøre noe med mat som blir laget med for salt fisk.

– Denne typen bacalao kan lett virke fet, og med tomatpuresmak som tar overhånd.  I tillegg kan det virke som man må fram med ekkoloddet for å finne spor av fisken. Bruk derfor noe mindre olje enn det som anbefales i oppskriftene.  Det samme gjelder tomatpure eller tomat på boks.  Bruk heller mer fisk og ferske tomater, da kan du heller spe med vann dersom blandingen virker tørr.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Mat, Nord-Norge. Bokmerk permalenken.

2 svar til Bacalao

  1. Ruth sier:

    Jeg ELSKER bacalao, menjeg får det bare når jeg er påbesøk i Norge. Her har de ikke oppdaget enda at man kan gjøre annet med fisk enn å rulle den i kavring og steke den i smult.

    Og nå ble jeg veldig sulten!

  2. viola sier:

    Mmmm..det så godt ut! Får printe ut denne og lage en dag, da blir min samboer glad, han er så glad i Bacalao, nemlig! Jeg har vel smakt det én gang bare, men denne så nydelig ut! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s