Franskbrød og vørterkake

Kari Wendt har den 6. desember kommentert på mitt innlegg om Skjolekjøkken (4.3.09).  Hun ønsker oppskrift på franskbrød fra min gamle skolekjøkkenbok.  Det skal hun gjerne få.  Dessverre finner jeg verken blog eller e-postadresse, slik at jeg kan få svart henne direkte.  Jeg tar det derfor her, og håper hun er innom igjen, slik at hun kan finne det her.
Franskbrød
1/2 kg hvetemel (1 liter), 1 ts. salt, 1 ss. smør, 2 ss sukker, 30 g gjær, 3-4 dl melk.
Gni smøret inn i melet og lag gjærdeig, arbeid deigen til den slipper fatet.  Sett deigen til heving, del deigen i to deler, som  enten formes til loff eller lages til rundstykker.  God etterheving!  Pensle franskbrødene med melk eller sukkervann.  Dryss valmuefrø over.  Steketid og temperatur som som for vanlig hvetebakst.
Nå er det en stund siden jeg laget franskbrød, eller frøbrød som vi sa, når jeg strødde valmuefrø over. Da gutta var i den verste brødspisealderern, så kunne de sette til livs et helt frøbrød hver.
Derimot har jeg nettopp bakt vørterkaker.  Dvs. riktig navn må kanskje være juleølkaker.  Etter borettslagets julebord sto det igjen flere flasker juleøl som var åpnet, og ikke brukt.  (Og i mitt borettslag bor det bare pene menneskeer, som ikke drikker rett av flaska).  I god gjenbruksånd så fant skrånaboen og jeg ut at disse måtte vi kunne lage vørterkaker av, og fraktet med oss slumpene hjem.  Oppskrifta fant jeg i den samme, gamle skolekjøkkenboka:
Vørterkake
0,5 kg rugmel (1 liter), 0,25 kg hvetemel (0,5 liter), 2 ss sukker, 2 ss varmet sirup, 1/4 liter melk, 1 glass vørterøl, 1/2 ts. salt.  Litt pepper, ingefær, nellik og rosiner, 40 g gjær.
Lag deigen som alm. brøddeig, og bak runde kaker, som stekes som grovbrød.
Jeg laget dobbel porsjon, brukte sammalt rugmel, vørterølet ble byttet ut med juleøl, og her er resultatet:
Brødene ble kjempegode, har med suksess vært servert med godt smør og brunost.    Jeg regner med at det som måtte ha vært av prosenter og promille i juleølet, har fordampet under heving og steking, for verken jeg eller mine gjester viste påfallende endret adferd etter inntak av kakene.  Har ennå ikke sjekket hvordan det gikk med skrånaboen,  får hinke meg over veien en tur før hun forsvinner sørover på juleferie.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Franskbrød og vørterkake

 1. Hei og takk for besøk! Første lørdag solen er tilbake i januar åpner jeg en flaske rødvin og skåler solen tilbake. Ser sikkert merkelig ut der jeg står i kjøkkenvinduet og løfter glasset mot solen, men skitt au. Jeg er sikkert litt rar jeg da…

  Nå kaller strykebrettet. Absolutt alle klær skal være ferdig i kveld og klar for pakking i morgen etter arbeidstid. Fredag formiddag drar jeg avgårde, men er ikke på hotellet før rundt midnatt. Det blir en lang dag! Mellomlanding i Nord-Spania. Har ordnet med ynglingsmusikk på øret og «Skynd deg å elske» skal i håndvesken. Så jeg blir nok sittende på flyet med noen tårer i øyekroken! Etter det jeg har lest og sett på TV så er nok dette en bok som kommer til å gripe hjertet mitt 😉

  Ønsker deg en riktig god jul!

 2. BirtH sier:

  Tror aldri jeg har bakt vørtekake. Er det tradisjon for det i Nord-Norge?
  Når det gjelder baking av sukkerbrød … jeg bruker også vann (kokt) i det. Itt’no kluss med den, nei.

  Det er rimelig glatt i flekkan nu for tida, så kanskje det er en fordel å bruke krykker … hvis det er pigg under 😉 Det blir nok deilig å ta på penskolene igjen, tenker jeg.

  Takk for tipset om julegave-klivia!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s